Alati bihevioralne etike u izgradnji učinkovitog programa usklađenosti

Cilj programa

Bihevioralna etika je područje koje objašnjava zašto se ljudi ponašaju na određeni način kada su suočeni s etičkom dvojbom. Oslanjajući se na bihevioralnu ekonomiju, psihologiju i druge bihevioralne znanosti, ova radionica objašnjava kako tvrtke mogu koristiti bihevioralnu etiku kako bi ojačale svoj program usklađenosti i pomogle svojim zaposlenicima da rade u skladu s etičkim kodeksom.

Danas, tvrtke sve više ulažu resurse u razvoj etičkih programa koji oživljavaju njihove etičke vrijednosti i pružaju smjernice zaposlenicima kako bi se mogli nositi s etičkim dvojbama. Međutim, čak i tvrtke sa implementiranim programima usklađenosti i etike, nisu imune na neetička ponašanja i skandale koji utječu i određuju razinu (ne)učinkovitosti njihovih programa. Cilj ovog programa je pomoći polaznicima u razumijevanju i prepoznavanju alata bihevioralne etike koji im mogu pomoći u izgradnji učinkovitog programa usklađenosti.

Kome je program namijenjen?

Menadžerima na svim razinama, posebno menadžerima za usklađenost, menadžerima za etiku i usklađenost, menadžerima za procjenu rizika, internim i eksternim revizorima, etičkim povjerenicima, povjerljivim osobama za prijavu nepravilnosti, menadžerima ljudskih potencijala, voditeljima pravne službe, etičkim i kulturnim ambasadorima, internim i eksternim mentorima i coachevima te svima onima koje zanima bihevioralna etika.

Nakon sudjelovanja u ovom programu, moći ćete:

  • Prepoznati ključne znakove etičke sljepoće (eng. ethical blindness) koji mogu umanjiti učinkovitost programa usklađenosti
  • Razumjeti motive moralnog isključivanja
  • Predvidjeti i smanjiti etičke rizike
  • Razumjeti etički aspekt programa usklađenosti (Što je usklađenost, a što etika i zašto je potrebno fokusirati se na oboje?)
  • Motivirati i inspirirati zaposlenike da rade ispravne stvari  („do the right thing“) alatima bihevioralne etike


Predavač:
 dr.sc. Silvija Vig

Kalendar edukacija


 

dr.sc. Silvija Vig

Svoju profesionalnu karijeru usmjerila je u područja bihevioralne i poslovne etike, izgradnje organizacijske kulture i autentičnog vodstva te implementacije programa usklađenosti i etike. Dosadašnje radno iskustvo stjecala je više od dvadeset godina na menadžerskim pozicijama u zemlji i regiji.

Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na temu Utjecaja poslovne etike na uspješnost poslovanja poduzeća iz čijeg istraživanja je proizašao i model izvrsnosti – VIG Model™.

Od 2015. godine posjeduje prestižni certifikat LPEC – Leading Professional in Ethics and Compliance, Američke asocijacije za etiku i usklađenost.

Od 2018. godine članica je Komisije za društveno odgovorno poslovanje i borbu protiv korupcije Međunarodne trgovačke komore – ICC Hrvatska.

Bila je dugogodišnji gost predavač na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, te predavač i nositelj nekoliko kolegija iz područja menadžmenta na drugim obrazovnim ustanovama. Autor je brojnih znanstvenih članaka iz područja organizacijske kulture i vodstva, poslovne etike i usklađenosti; certificirani je ISO 31000 Lead Risk Manager, ISO 37001 Lead Auditor, Certificirani ISO 19600 Lead Compliance Manager, NLP Master Practitioner, NLP Master Practitioner Coach i Executive Coach, član NLPEA – NLP Association of Excellence i International Coach Federation – ICF-a.

Iskusna je govornica u području usklađenosti i etike, bihevioralne i poslovne etike. Autorica je knjige „Poslovna etika – Kako razviti autentično vodstvo i izgraditi kulturu zadovoljnih i angažiranih zaposlenika programima etike i usklađenosti?“ – prve knjige koja detaljno obrađuje implementaciju programa etike i usklađenosti na hrvatskom jeziku.