Alati bihevioralne etike u izgradnji učinkovitog programa usklađenosti

 

Cilj programa

Bihevioralna etika je područje koje objašnjava zašto se ljudi ponašaju na određeni način kada su suočeni s etičkom dvojbom. Oslanjajući se na bihevioralnu ekonomiju, psihologiju i druge bihevioralne znanosti, ova radionica objašnjava kako tvrtke mogu koristiti bihevioralnu etiku kako bi ojačale svoj program usklađenosti i pomogle svojim zaposlenicima da rade u skladu s etičkim kodeksom.

Danas, tvrtke sve više ulažu resurse u razvoj etičkih programa koji oživljavaju njihove etičke vrijednosti i pružaju smjernice zaposlenicima kako bi se mogli nositi s etičkim dvojbama. Međutim, čak i tvrtke sa implementiranim programima usklađenosti i etike, nisu imune na neetička ponašanja i skandale koji utječu i određuju razinu (ne)učinkovitosti njihovih programa. Cilj ovog programa je pomoći polaznicima u razumijevanju i prepoznavanju alata bihevioralne etike koji im mogu pomoći u izgradnji učinkovitog programa usklađenosti.

Kome je program namijenjen?

Menadžerima na svim razinama, posebno menadžerima za usklađenost, menadžerima za etiku i usklađenost, menadžerima za procjenu rizika, internim i eksternim revizorima, etičkim povjerenicima, povjerljivim osobama za prijavu nepravilnosti, menadžerima ljudskih potencijala, voditeljima pravne službe, etičkim i kulturnim ambasadorima, internim i eksternim mentorima i coachevima te svima onima koje zanima bihevioralna etika.

Nakon sudjelovanja u ovom programu, moći ćete:

 • Prepoznati ključne znakove etičke sljepoće (eng. ethical blindness) koji mogu umanjiti učinkovitost programa usklađenosti
 • Razumjeti motive moralnog isključivanja
 • Predvidjeti i smanjiti etičke rizike
 • Razumjeti etički aspekt programa usklađenosti (Što je usklađenost, a što etika i zašto je potrebno fokusirati se na oboje?)
 • Motivirati i inspirirati zaposlenike da rade ispravne stvari  („do the right thing“) alatima bihevioralne etike


Predavač:
 dr.sc. Silvija Vig

POŠALJI UPIT

Kalendar edukacija


 

dr.sc. Silvija Vig

Svoju profesionalnu karijeru usmjerila je u područje usklađenosti, bihevioralne i poslovne etike te izgradnje organizacijske kulture. Dosadašnje radno iskustvo stjecala je više od dvadeset i pet godina na menadžerskim pozicijama u zemlji i regiji. Posjeduje sljedeće certifikate:

 • CCEP-I – Certified Compliance & Ethics Professional – International
 • LPEC – Leading Professional in Ethics & Compliance
 • Certified ISO 37301 Compliance Management Systems – Lead Implementer
 • Certified ISO 37001 Anti-bribery Management Systems – Lead Implementer & Auditor
 • Certified ISO 31000 Lead Risk Manager
 • Certified CTT – Cultural Transformation Consultant
 • Certified Executive Coach, Certified NLP Master Practitioner & NLP Master Practitioner Coach

Autorica je knjige „Poslovna etika – Kako razviti autentično vodstvo i izgraditi kulturu zadovoljnih i angažiranih zaposlenika programima etike i usklađenosti?“, koja je obavezna literatura na više fakulteta u regiji.

Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na temu „Utjecaj poslovne etike na uspješnost poslovanja poduzeća“. Autorica je brojnih znanstvenih radova i predavačica na nekoliko visokoškolskih ustanova.

Članica je odbora Komisije za društveno odgovorno poslovanje i borbu protiv korupcije Međunarodne trgovačke komore – ICC Hrvatska

Pre-vetted expert of the Regional Anti-corruption Initiative – RAI